BEYOND THE SCREEN

21.i01
22.i02
23.i03
24.i04
25.i05
27.i07
26.i06
28.i08
31.i11
32.i12
33.i13
34.i14
35.i15
36.i16
37.i17
38.i18
39.i19
40.i20
41.i21
42.i22
43.i23
45.i25
44.i24
46.i26
48.i28
49.i29
50.i30
07.section diagram 1 1
08.section diagram 2 1
10. floor plan 1f
11. floor plan 2 4f
12. floor plan 5f
13. floor plan 5fm
14. roof plan
16.inbetween courtyard
Architizer a  awards
Thumb 21.i01
Thumb 22.i02
Thumb 23.i03
Thumb 24.i04
Thumb 25.i05
Thumb 27.i07
Thumb 26.i06
Thumb 28.i08
Thumb 31.i11
Thumb 32.i12
Thumb 33.i13
Thumb 34.i14
Thumb 35.i15
Thumb 36.i16
Thumb 37.i17
Thumb 38.i18
Thumb 39.i19
Thumb 40.i20
Thumb 41.i21
Thumb 42.i22
Thumb 43.i23
Thumb 45.i25
Thumb 44.i24
Thumb 46.i26
Thumb 48.i28
Thumb 49.i29
Thumb 50.i30
Thumb 07.section diagram 1 1
Thumb 08.section diagram 2 1
Thumb 10. floor plan 1f
Thumb 11. floor plan 2 4f
Thumb 12. floor plan 5f
Thumb 13. floor plan 5fm
Thumb 14. roof plan
Thumb 16.inbetween courtyard
Thumb architizer a  awards
Beyond the Screen is a new type of residential complex, located in Naebalsan-dong, Seoul. The existing condition of this residential neighborhood is no different from most other neighborhoods, with multi-plex housing having held the majority. The aim of this project was to offer a compact spatial richness for living, while finding new architectural solutions in satisfying the specific needs of the user, client, as well as contributing to the improvement of the typically generic townscape so familiar in Korea.

The building sits at a corner condition and is formed by a cutting and shaping of the volume by influences of the site regulations such as setback lines and natural light requirements. The outer appearance is a single mass, however, it is actually two masses bridged by a semi-exterior central stairwell with a unique brick screen to the front and back, forming an H-shaped plan, with a skipped floor structure from the east to west. This five-story building incorporates both residential and commercial functions – the first floor with a café and a piloti parking space, and from the second to fifth floors, four different unit types making up 14 different units in total.

From a user’s perspective, the design took into consideration the following four points: 1. Courtyard: Upon entering the building, one encounters the courtyard with a semi-exterior stairwell that provides access to each of the 14 units, with a unique brick screen to the front and back. This screen filters the view into the building from the front, while allowing for the right amount of natural light and ventilation, creating a far more pleasant atmosphere in and around a stairwell. The sun light that filters through the bricks makes for a lovely courtyard, allowing for an atmospheric transformation throughout the day, every day. 2. Natural Ventilation: By splitting the building into two volumes, it allows all of the units to have 3 open sides, maximizing the natural cross ventilation throughout. 3. Roof Garden: The roof garden is open to the sky, with a parapet wall at full-floor height, creating a private communal space for the residents. 4. Privacy: The brick screen walls, in their orderly staggered stacking construction, allows for privacy from the exterior gaze of the adjacent buildings into the semi-exterior, semi-public core of the building. This filter is applied, not only in the central core zone, but at specific moments where the building closely faces adjacent buildings. This adds to the privacy of each unit, while allowing for the residents of each unit the flexibility in ventilation, allowing each unit to breathe naturally.

The design also takes into consideration the client’s point of view, with an attempt to satisfy cost efficiency and profitability through quality design: 1. Area: The skipped floor structure allows residents to enter their units directly from the stair landings, eliminating unnecessary, dead public hallway space, and maximizing the area for exclusive use. 2. Cost Efficiency: With a limited construction budget, but aiming to satisfy all of the essentials for living, the design of the building and the units focused on only the absolute necessities, without being superfluous with custom materials and built-in furniture, but with quality materials and fixtures that were economical. 3. Unique: In order to provide the client with something new and different from the monotonous characteristics of the area, their needs were met through a quality of design that allows the building to stand apart within the existing streetscape of multi-family housing, both formally and in function, resulting in a new type of residential experience and use.

As designers, there was a need to find a new architectural solution for the unexpected and unplanned, such as the following: 1. Equipment: It is quite common for residential buildings to attach and expose air conditioning equipment on the exterior of the building. In order to keep to the intended design of all four elevations of the building, spaces were allotted for such equipment into the overall plan of the building, as well as an application of the brick screen system for ventilation and air circulation for HVAC. 2. Ad-Hoc Expansion: To avoid illegal additions and extensions to the original design of the building in the future, which is a common practice in Korea, especially to buildings lacking a specific logic, there was a great focus in efficient spatial planning and design to allow for longevity in the initial design intentions and the spatial organization of the building. 3. Harmonized Distinction: A unique design calls attention from its surrounding neighbors and residents in sparking an interest in a new design sensibility, and to form and awareness and appreciation for beautiful buildings and well designed spaces for living. Due to the changes of living patterns in the city, the number of single to double occupancy living units has grown. Rather than contribute to the increase of thoughtless and monotonous residential typology, the focus of Beyond the Screen was to provide new architectural design solutions to improve the quality of compact living through and enrichment of spatial qualities and functions.

본 건물은 오래된 다세대 주택들과 신축빌라가 혼재하여 밀집해 있는 강서구 내발산동에 위치하고 있다. 이 건물은 작지만 풍요로운 공간과 삶을 사람들에게 제공해주고자 하는 목표로부터 출발, 사용자, 건축주, 그리고 도시미관적 측면 3곳의 니즈를 모두 만족시킬 수 있는 공간을 만들고자 하였다.

북측의 6m 도로와 서측의 4m 도로가 만나는 코너에 위치한 본 건물은 정북일조사선제한과 도로사선에 의해 생기는 법률적인 한계선에 의해 자연스럽게 그 형태가 정해졌다. 겉으로 보기에는 하나의 덩어리처럼 보이나, 실제로는 두 개의 볼륨이 외부계단에 의해 연결되어있는 H자 평면 구성을 가지며, 동서 방향으로 스킵플로어 구조를 취하고 있다. 1층에는 근린생활 시설과 필로티주차장이, 2층에서 5층까지는 크기와 형태가 다른 총 14세대로 구성되어 있다.

먼저, 사용자 측면에서는 다음과 같은 사항을 고려하여 설계하였다. 1. 중정: 현관문을 맞이하는 작은 중정 공간은 각 세대로의 진입을 위한 외부계단이 있는 곳으로써, 양쪽 벽면을 벽돌 스크린으로 계획하여 햇빛과 바람은 들이되 주변 환경은 필터링하여 외부의 시선을 차단시켜주는 역할을 하도록 계획하였다. 스크린을 통해 만들어지는 빛과 그림자는 시간과 계절의 흐름에 따라 다양한 표정을 만들어내며 공간을 풍요롭게 만들어준다. 2. 자연환기: 중정에 위치한 외부계단으로 인해 모든 세대가 3면의 오프닝을 갖도록 허용, 적극적인 자연환기가 가능하도록 하였다. 3. 옥상정원: 옥상정원을 마련하여 입주민들만의 프라이빗한 공용공간을 만들어주었다. 4. 프라이버시: 옆 건물과 이웃해 있는 입면에는 벽돌의 비워쌓기라는 건축적 접근 방법을 통해, 오프닝은 허용하되 외부의 시선으로부터 각 세대의 프라이버시를 지켜주도록 하였다.

건축주 측면에서는 수익성과 디자인적 만족 모두를 충족시켜 주기 위해 노력했다. 1. 면적: 스킵플로어 구조를 취함으로써, 각각의 계단참에서 바로 세대로 진입을 허용하여 복도와 같은 불필요한 공용공간을 줄이고 임대면적을 극대화하였다. 2. 비용: 제한된 비용으로 필수적인 기능들을 효과적으로 담아내려는 해법을 구하기 위해 노력하였으며, 비용 대비 효과를 극대화하는데 주목하였다. 3. 디자인적 만족: 천편일률적인 여타 다세대주택과 달리 개성 있는 공간과 입면으로 건축주의 디자인적 만족을 충족시켜주었다.

도시미관적 측면에서는 초기의 계획의도와 상관없이 추후에 일어나는 상황들을 미리 예측하고 건축적으로 해법을 제시하고자 하였다. 1. 설비: 벽돌의 비워쌓기 방식을 적용하여, 실외기 및 기타 설비시설의 노출을 방지하는 반면 환기를 위한 오프닝을 허용함으로써 건물의 외관과 도시미관을 모두 고려 하였다. 2. 변질: 처음의 취지와 다르게 기존 건물의 형태와 재료에 상관없이 덧붙여져 확장/변질되는 사항을 미연에 방지하고자, 계획단계에서부터 최대한 효율적인 공간계획 및 형태의 접근에 중점을 두었다. 3. 아름다움: 독특한 디자인으로 주위의 관심을 사고 있으며, 인근 주민으로 하여금 아름다운 건물에 대한 관심을 불러일으키고 있다.


PROJECT : Beyond the Screen
DESIGN PERIOD : 2012.06 - 2012.08
CONSTRUCTION PERIOD: 2012.09 - 2013.02

TYPE : Architecture - Residential, Commercial
LOCATION : Gangseo-gu, Seoul, South Korea
SITE AREA : 215.00㎡
SITE COVERAGE AREA : 128.08㎡
BUILDING-TO-LAND RATIO : 59.57% (Max. 60%)
TOTAL FLOOR AREA : 427.24㎡
FLOOR AREA RATIO : 198.72% (Max. 200%)
BUILDING SCOPE : 5F
STRUCTURE : RC
FINISH : Brick, Dryvit

ARCHITECTS : OBBA (Sojung Lee & Sangjoon Kwak)
STRUCTURAL ENGINEER : THEKUJO (Byungsoon Park)
MEP ENGINEER : Wonwoo Engineering
CONSTRUCTION : YIINSIGAK
PHOTOGRAPHS : Kyungsub Shin
Ajax loader
end of list
Top