BRUGGE TRIENNALE 2018 - THE FLOATING ISLAND

The floating island plan retouched 1
The floating island axonometric
Img  1  copy
Img  2  copy
Img  3  copy
Img  6  copy
Img  4  copy
Img  7  copy
Img  5  copy
Img  10  copy
Img  8  copy
Img  9  copy
Img  12  copy
Img  11  copy
Img  13  copy
Img  14  copy
Img  15  copy
Img  18  copy
Img  16  copy
Img  17  copy
Img  20  copy
Img  19  copy
Img  21  copy
Img  22  copy
Img  23  copy
Img  24  copy
Img  25  copy
Img  26  copy
Img  27  copy
Img  29  copy
Img  28  copy
Img  30  copy
Img  31  copy
Img  32  copy
Img  33  copy
Thumb the floating island plan retouched 1
Thumb the floating island axonometric
Thumb img  1  copy
Thumb img  2  copy
Thumb img  3  copy
Thumb img  6  copy
Thumb img  4  copy
Thumb img  7  copy
Thumb img  5  copy
Thumb img  10  copy
Thumb img  8  copy
Thumb img  9  copy
Thumb img  12  copy
Thumb img  11  copy
Thumb img  13  copy
Thumb img  14  copy
Thumb img  15  copy
Thumb img  18  copy
Thumb img  16  copy
Thumb img  17  copy
Thumb img  20  copy
Thumb img  19  copy
Thumb img  21  copy
Thumb img  22  copy
Thumb img  23  copy
Thumb img  24  copy
Thumb img  25  copy
Thumb img  26  copy
Thumb img  27  copy
Thumb img  29  copy
Thumb img  28  copy
Thumb img  30  copy
Thumb img  31  copy
Thumb img  32  copy
Thumb img  33  copy
Brugge in Belgium, also known as ‘Venice of the North’, is a city designated as a UNESCO World Heritage still showing the beautiful old section of the city in the Middle Age. The canal going through the city, along with the well-preserved structure, is the unique element of Brugge providing beautiful landscapes.

In TRIENNALE BRUGGE 2018, OBBA intends to make a small change in these beautiful landscapes. By installing “The Floating Island”, a pavilion in long streamlined shape floating on the water, OBBA tries to blur the rigid boundary of the canal and guide people to the waterside. In this way, by planning the canal as a place where visitors can walk, rest, reflect, and enjoy on the water, not just as a borrowed scenery, OBBA attempts to connect their relationships more in three dimensions.

The pavilion consists of pontoons on the water, metal frames, deck plates, metal pillars, upper metal rails connecting the pillars, and rope curtains embracing the rails. The rope curtains and their shadows create ambiguous spaces that seem to be opened and closed at the same time. In addition, the curtains and shadows reacting to the lights and winds blur the boundary, repeatedly open and close visitors’ sights, and make familiar landscapes fresh again.

There are various spaces with different shapes and forms in the middle of the linear trail where people can rest quietly. Visitors can enjoy sunbathing leaning to the tilted ropes or rest on the wide rope hammocks looking at the clouds in the sky. In addition, they can sit on the edge and relieve their stress appreciating the quietly flowing water, read books or reflect on themselves sitting in the circular space alone, or sometimes have a great time playing on the swings.

In this way, “The Floating Island” gives the time of joy and reflection to the citizens and extends the boundary of their acts and perceptions. Further, it blurs the boundary between life (daily life) and art, making a calm change in the familiar landscapes of Brugge. The canal returns to the breasts of the citizens, forms new relationships with them, and flows constantly.


PROJECT : BRUGGE TRIENNALE 2018
DESIGN PERIOD : 2016.12 - 2017. 12
CONSTRUCTION PERIOD : 2018.03 - 2018.05
EXHIBITION PERIOD : 2018.05.09 - 2018.09.16

TYPE : Pavilion
LOCATION : Brugge, Belgium

ARCHITECTS :
OBBA (Sojung Lee & Sangjoon Kwak)
Dertien12 (Tom Gantois)

DESIGN TEAM :
OBBA (Hwanjong Yeo)
Dertien12 (Jason Slabbyrick)

STRUCTURAL ENGINEER :
THEKUJO (Byungsoon Park)
UTIL (Peter Ocheien)

CONSTRUCTION :
Pontoon - Janson Bridging
Steel Part - Westland
Ropes - Helix

Website : http://www.triennalebrugge.be/en
Ajax loader
end of list
Top