The Fade, Residential, Gapyeong, Korea, 2016 0/0
2017 경기도건축문화상 주거부문 동상
The Fade, Residential, Gapyeong, Korea, 2016 0/0
Read More
The Fade, Residential, Gapyeong, Korea, 2016
2017 경기도건축문화상 주거부문 동상
This house for a musician and a performance producer couple. The site enjoys the splendid nature along the Bukhan River and is located near Gapyeong where Korea’s most famous Jazz Festival is held every year. Since the husband mostly works in Gapyeong and the wife often travels across the world for her show, a place with easy access and tranquil natural environment was chosen as the site. We sought to provide a calm and refreshing space for the wife to relax after her tours abroad and a house deeply integrated with the landscape for the husband who appreciates nature and loves gardening.

The site is open toward the Bukhan River on its East and embraced by the mountain on other sides with an inclined West side leading to Mt. Muran. The volumetric organization of the building takes advantage of the site’s landscape yet in harmony with it. We aspired to invite the surrounding nature to the lower level’s living room by stacking two U-shaped masses. The particular form of the mass generated an opportunity for the western mountain slope to be extended toward the center of the building in section, providing a pleasant condition to the adjacent space. Furthermore, the misalignment of the mass in East-West and South-North direction creates terraces or eaves with different function and characteristics. The mass is divided into two levels based on the degree of privacy appropriate for each room. The lower level houses space for guests and the upper level houses private space for the couple. On the lower level, a wide staircase type courtyard in the middle brings the immediate landscape into the house by drawing the foot of the mountain into the lower level’s living room. By opening the windows between them, the living room and the courtyard can be used as a small stage and seats for the couple and their friends. After enjoying the little performance, the guests can stay in either of the guestrooms located on each side of the central courtyard. A studio for the musician to practice and collaborate with her colleagues is also located on the Easter corner of the house. Next to the studio is a small courtyard, accessible only from the studio space, is hidden serving as a relaxing and inspirational niche for the musician. On the upper level, a sunken living room open to East and West is located in the middle of the U-shaped mass. A master bedroom, dress room, and study are located on the South with respect to the living room and a kitchen and a dining room on the North. Each space owns independent terrace which maximizes its proximity to the environment. The living room is designed as a sunken area in order to create an expansive space through raised ceiling while preserving the horizontality of the mass that adds placidity to it and not interrupting the visual sequence through the interior space. In order to do so, the couch was integrated with the space by lowering the floor level by its height. The L-shaped dining room at the corner open to the living room on one side and to the kitchen on the other emphasizes the visual connection between different rooms. Moreover, the terraces further extends this sequence—from the living room to the dining room and to the kitchen—towards the exterior and the courtyard which leads you back to the lower level’s living room.
본 프로젝트는 뮤지션과 문화기획자 부부를 위한 주택이다. 사이트는 북한강을 따라 수려한 자연환경을 자랑하며, 매년 대한민국을 대표하는 자라섬 재즈 페스티벌이 개최되는 가평에 위치하여 있다. 주 활동지역이 가평인 남편과 잦은 해외공연으로 장기간 집을 비우는 일이 많은 아내는 그들의 보금자리로써 가평군 금대리 내에서도 비교적 산세가 훌륭하며 한적하되, 접근성이 용이한 물안산 자락을 택하였다. 우리는 해외 무대를 위주로 활동하는 아내에게는 집에서 머무르는 시간만큼은 조용하고 쾌적한 휴식이 가능한 공간을 마련해 주고자 하였고, 요리와 정원 가꾸기를 즐겨 하며 자연을 사랑하는 남편에게는 주위 산세를 깊이 품은 집을 계획해 주고자 하였다.

대지는 동측으로는 북한강을 향해 시야가 열려있고, 나머지 세면은 산세에 의해 둘러싸여 있으며, 서측으로는 물안산 자락과 이어진 경사면에 위치하고 있다. 건물의 배치는 대지의 레벨 차를 이용하면서도 대지의 형상을 따라 자연스럽게 흘러갈 수 있도록 하였다. ㄷ자 형태의 매스를 수직으로 중첩함으로써, 단면적으로 서측 산자락의 경사를 지하 1층 거실 공간까지 연장하여 자연을 최대한 깊숙이 들이고자 하였으며 그리하여 사면에 인접한 공간의 컨디션을 쾌적하게 만들어 주고자 하였다. 또한, 두 개의 매스를 각각 동서, 남북 방향으로 어긋나게함으로써 기능과 성격이 서로 다른 다양한 처마 및 테라스 공간을 생성해주며 자연스럽게 지형과 연장될 수 있도록 하였다. 두 개로 분절된 매스는 그 기능과 프라이버시에 따라서 크게 지하1층 게스트 공간과 지상 1층 프라이빗 공간으로 구분된다. 지하 1층에는 계단식 중정을 중심으로 양쪽에 두 개의 게스트 룸이 위치하며, 이와 인접하여 게스트 거실을 계획하였다. 또한, 협업 뮤지션들과 함께 음악연습이 가능한 넓은 음악스튜디오와 이곳에서만 접근이 가능한 하늘을 향해 열린 작은 중정 공간이 존재한다. 지하1층 거실과 계단식 중정은 창문을 활짝 열면 때로는 공연을 위한 작은 무대와 객석으로 성격을 달리하게 된다. 지상 1층 ㄷ자 매스의 가운데 공간에는 동서 방향으로 시야가 크게 뚫린 선큰형 거실이 있고 이를 중심으로 남측에는 마스터 침실과 드레스룸 그리고 서재와 북측에는 주방과 다이닝 공간이 존재한다. 각각의 공간은 독립적인 테라스를 가지며 자연과의 접합을 극대화한다. 평온한 느낌을 주는 매스의 수평성과 내부 공간들에서의 자연스러운 시야의 연장을 유지하면서도 거실에서 높은 층고를 통한 공간적 확장성을 증대하기 위하여, 거실 레벨을 소파 높이만큼 낮게 계획하고 일체화하였다. 또한 코너의 다이닝룸을 중심으로 거실과 주방공간이 ㄴ자로 연결되게 배치함으로써 각 공간간의 시각적 연결을 통해 개방감을 극대화 함은 물론, 주방에 인접한 테라스를 통해 자연스럽게 지형과 연장시키고 계단형 중정과 동선이 연장 될 수 있도록 계획하였다.
SITE AREA : 876.00㎡
SITE COVERAGE AREA : 174.69㎡
TOTAL FLOOR AREA : 352.10㎡
BUILDING SCOPE : B1, 1F

[ARCHITECT]
Sojung Lee & Sangjoon Kwak
[DESIGN TEAM]
Daae Kim, Jaeho Kim
This house for a musician and a performance producer couple. The site enjoys the splendid nature along the Bukhan River and is located near Gapyeong where Korea’s most famous Jazz Festival is held every year. Since the husband mostly works in Gapyeong and the wife often travels across the world for her show, a place with easy access and tranquil natural environment was chosen as the site. We sought to provide a calm and refreshing space for the wife to relax after her tours abroad and a house deeply integrated with the landscape for the husband who appreciates nature and loves gardening.

The site is open toward the Bukhan River on its East and embraced by the mountain on other sides with an inclined West side leading to Mt. Muran. The volumetric organization of the building takes advantage of the site’s landscape yet in harmony with it. We aspired to invite the surrounding nature to the lower level’s living room by stacking two U-shaped masses. The particular form of the mass generated an opportunity for the western mountain slope to be extended toward the center of the building in section, providing a pleasant condition to the adjacent space. Furthermore, the misalignment of the mass in East-West and South-North direction creates terraces or eaves with different function and characteristics. The mass is divided into two levels based on the degree of privacy appropriate for each room. The lower level houses space for guests and the upper level houses private space for the couple. On the lower level, a wide staircase type courtyard in the middle brings the immediate landscape into the house by drawing the foot of the mountain into the lower level’s living room. By opening the windows between them, the living room and the courtyard can be used as a small stage and seats for the couple and their friends. After enjoying the little performance, the guests can stay in either of the guestrooms located on each side of the central courtyard. A studio for the musician to practice and collaborate with her colleagues is also located on the Easter corner of the house. Next to the studio is a small courtyard, accessible only from the studio space, is hidden serving as a relaxing and inspirational niche for the musician. On the upper level, a sunken living room open to East and West is located in the middle of the U-shaped mass. A master bedroom, dress room, and study are located on the South with respect to the living room and a kitchen and a dining room on the North. Each space owns independent terrace which maximizes its proximity to the environment. The living room is designed as a sunken area in order to create an expansive space through raised ceiling while preserving the horizontality of the mass that adds placidity to it and not interrupting the visual sequence through the interior space. In order to do so, the couch was integrated with the space by lowering the floor level by its height. The L-shaped dining room at the corner open to the living room on one side and to the kitchen on the other emphasizes the visual connection between different rooms. Moreover, the terraces further extends this sequence—from the living room to the dining room and to the kitchen—towards the exterior and the courtyard which leads you back to the lower level’s living room.
본 프로젝트는 뮤지션과 문화기획자 부부를 위한 주택이다. 사이트는 북한강을 따라 수려한 자연환경을 자랑하며, 매년 대한민국을 대표하는 자라섬 재즈 페스티벌이 개최되는 가평에 위치하여 있다. 주 활동지역이 가평인 남편과 잦은 해외공연으로 장기간 집을 비우는 일이 많은 아내는 그들의 보금자리로써 가평군 금대리 내에서도 비교적 산세가 훌륭하며 한적하되, 접근성이 용이한 물안산 자락을 택하였다. 우리는 해외 무대를 위주로 활동하는 아내에게는 집에서 머무르는 시간만큼은 조용하고 쾌적한 휴식이 가능한 공간을 마련해 주고자 하였고, 요리와 정원 가꾸기를 즐겨 하며 자연을 사랑하는 남편에게는 주위 산세를 깊이 품은 집을 계획해 주고자 하였다.

대지는 동측으로는 북한강을 향해 시야가 열려있고, 나머지 세면은 산세에 의해 둘러싸여 있으며, 서측으로는 물안산 자락과 이어진 경사면에 위치하고 있다. 건물의 배치는 대지의 레벨 차를 이용하면서도 대지의 형상을 따라 자연스럽게 흘러갈 수 있도록 하였다. ㄷ자 형태의 매스를 수직으로 중첩함으로써, 단면적으로 서측 산자락의 경사를 지하 1층 거실 공간까지 연장하여 자연을 최대한 깊숙이 들이고자 하였으며 그리하여 사면에 인접한 공간의 컨디션을 쾌적하게 만들어 주고자 하였다. 또한, 두 개의 매스를 각각 동서, 남북 방향으로 어긋나게함으로써 기능과 성격이 서로 다른 다양한 처마 및 테라스 공간을 생성해주며 자연스럽게 지형과 연장될 수 있도록 하였다. 두 개로 분절된 매스는 그 기능과 프라이버시에 따라서 크게 지하1층 게스트 공간과 지상 1층 프라이빗 공간으로 구분된다. 지하 1층에는 계단식 중정을 중심으로 양쪽에 두 개의 게스트 룸이 위치하며, 이와 인접하여 게스트 거실을 계획하였다. 또한, 협업 뮤지션들과 함께 음악연습이 가능한 넓은 음악스튜디오와 이곳에서만 접근이 가능한 하늘을 향해 열린 작은 중정 공간이 존재한다. 지하1층 거실과 계단식 중정은 창문을 활짝 열면 때로는 공연을 위한 작은 무대와 객석으로 성격을 달리하게 된다. 지상 1층 ㄷ자 매스의 가운데 공간에는 동서 방향으로 시야가 크게 뚫린 선큰형 거실이 있고 이를 중심으로 남측에는 마스터 침실과 드레스룸 그리고 서재와 북측에는 주방과 다이닝 공간이 존재한다. 각각의 공간은 독립적인 테라스를 가지며 자연과의 접합을 극대화한다. 평온한 느낌을 주는 매스의 수평성과 내부 공간들에서의 자연스러운 시야의 연장을 유지하면서도 거실에서 높은 층고를 통한 공간적 확장성을 증대하기 위하여, 거실 레벨을 소파 높이만큼 낮게 계획하고 일체화하였다. 또한 코너의 다이닝룸을 중심으로 거실과 주방공간이 ㄴ자로 연결되게 배치함으로써 각 공간간의 시각적 연결을 통해 개방감을 극대화 함은 물론, 주방에 인접한 테라스를 통해 자연스럽게 지형과 연장시키고 계단형 중정과 동선이 연장 될 수 있도록 계획하였다.
SITE AREA : 876.00㎡
SITE COVERAGE AREA : 174.69㎡
TOTAL FLOOR AREA : 352.10㎡
BUILDING SCOPE : B1, 1F

[ARCHITECT]
Sojung Lee & Sangjoon Kwak
[DESIGN TEAM]
Daae Kim, Jaeho Kim